06-19066949 info@speeltuingewoonbuitenoverloon.nl | Adres speeltuin: Museumpark 1 te Overloon

Persberichten

Speeltuin Gewoon Buiten maakt kans op €10.000,- van het ANWB Fonds

Overloon – Speeltuin Gewoon Buiten Overloon (Noord-Brabant) maakt kans op € 10.000,- van het ANWB Fonds om het toegankelijkheidsaspect te realiseren in Noord-Brabant. De campagne ‘ANWB Fonds helpt je op weg’ geeft € 10.000,- per provincie aan het meest inspirerende maatschappelijke project. De stemperiode loopt van 26 oktober tot 24 november.

Dit is het derde jaar dat het ANWB Fonds op deze manier maatschappelijke initiatieven op het gebied van verkeersveiligheid, (duurzame) mobiliteit en vrije tijd ondersteunt. Het ANWB Fonds helpt met deze bijdrage projecten een start te maken.

Speeltuin Gewoon Buiten Meer doet mee aan deze wedstrijd om zij wil blijven werken aan de toegankelijkheid voor mensen met een beperking. Waar willen wij het geld aan uitgeven? Het geld kunnen wij goed gebruiken voor het aanvullen van de rolstoelvriendelijke valondergronden (dekowood) bij de toestellen en voor een uniek speelelement bij de ingang van de speeltuin. Het hoe of wat blijft nog een verrassing.

Op de stemsite anwb.nl/stem staan 70 maatschappelijke projecten waarop gestemd kan worden. De stemperiode loopt van 26 oktober tot 24 november. Uit de stemronde komt per provincie een top 3 van meest populaire projecten. Vervolgens kiest de Adviescommissie van het ANWB Fonds uit die top 3 de winnaar per provincie. Begin 2021 worden de cheques uitgereikt aan alle 12 de winnaars.

Help jij ons mee aan dit waanzinnige geldbedrag? Het stemmen werkt als volgt:

  1. Ga naar de stemsite: anwb.nl/stem
  2. Klik op Ja ik wil stemmen (Is jouw idee €10.000 waard? )
  3. Kies in de zoekbalk: Speeltuin Gewoon Buiten
  4. Klik op stem
  5. Vul je mailadres in
  6. Geef aan of je lid bent van de ANWB of niet (heeft verder geen invloed)
  7. Zet een vinkje bij privacy-statement
  8. Klik op volgende
  9. Hoe ben je terecht gekomen bij deze campagne?
  10. Kies een antwoord en klik op volgende

Bedankt voor je stem.

Speeltuin als inspiratie in het post-coronatijdperk: ‘Juist in deze tijd hebben mensen tijd om na te denken’

OVERLOON – Het was haar droom, een mooie speeltuin voor iedereen. En het is Renuka de Kunder gelukt. De speeltuin in Overloon dient nu als inspiratiebron voor anderen

Het is stil in de speeltuin in Overloon. Geen kinderen, geen passanten, geen mensen die op de picknickbankjes een appeltje schillen. Ook het coronatijdperk slaat bij de speeltuin toe.

Maar voor Renuka de Kunder, inspirator van de speeltuin, is het meer een teken dat doorzetten en volhouden loont. Juist nu. Want de speeltuin zal weer opengaan, zodra dat kan. Of net als vorig jaar moet de eikenprocessierups roet in het eten gooien.

Tegenslag

Tegenslag heeft De Kunder genoeg gehad in de aanloop naar de speeltuin die in de zomer van 2018 eindelijk de deuren kon openen. Ze had de afgelopen jaren zelf meer dan genoeg tegenslagen gehad. De lastige zoektocht naar haar biologische moeder, verlies van werk, een ziekte waar ze nu nog mee kampt en een scheiding maakten het De Kunder er niet makkelijker op. Doorzettingsvermogen. Daar ging het allemaal om.

Het bracht De Kunder tot het schrijven van het boekje Reis vol Passie. Daarin beschrijft ze de weg die ze bewandelde richting realisering van haar droom. ,,En die passie, dat doorzetten, dat zou een inspiratie moeten zijn voor al die mensen die nu door het coronavirus niets kunnen doen. Als alles achter de rug is, moeten mensen hun initiatieven weer oppakken. Met mijn boekje wil ik mensen stimuleren om hun dromen na te jagen”, zegt De Kunder.

,,Juist in deze tijd hebben mensen tijd om na te denken. Om te zien of het leven dat ze leiden wel zo zinvol is. Misschien komen mensen nu tot het besef dat hele andere dingen belangrijk zijn dan ze tot nu toe dachten.”

‘Het proces heeft mij veel geleerd. Bloed, zweet en tranen’, schrijft ze in haar boek. ,,Ik ben er zelf ook door veranderd. Vroeger wilde ik altijd door iedereen aardig gevonden worden. Maar ik heb gemerkt dat dat niet altijd kan. Soms moet je een besluit nemen, dat op dat moment niet anders kan, maar waardoor toch mensen boos op je worden. Nu weet ik dat dat nu eenmaal soms nodig is.”

Kern met Pit

Dat de speeltuin in Overloon aanslaat blijkt. Niet voor niets won het initiatief de Brabantse strijd om een Kern met Pit, een wedstrijd waarin mensen worden uitgedaagd hun droom te verwezenlijken. In september is de landelijke finale. ,,En ik denk dat we een goede kans maken. De manier waarop jong en oud, mensen met en zonder handicap elkaar hier tegenkomen en samen kunnen spelen. De manier waarop jongeren met een handicap hier met plezier stage lopen. Het speelt allemaal mee.”

De prijs, 3000 euro, zou De Kunder goed kunnen gebruiken. ,,Ik wil nog een fitnesstuin maken”, is ze al bezig met de volgende droom.

Het boekje ‘Reis vol passie’ is te koop bij boekhandel Van Dinter in Boxmeer. Meer info: speeltuingewoonbuitenoverloon.nl/

Herman Wissink 

https://www.gelderlander.nl/boxmeer/speeltuin-als-inspiratie-in-het-post-coronatijdperk-juist-in-deze-tijd-hebben-mensen-tijd-om-na-te-denken~a3dd7665/

Speeltuin in park Oorlogsmuseum Overloon

BOXMEER –  In het park van Oorlogsmuseum Overloon komt een speeltuin. Die komt te liggen tegenover het klimpark, bij de ingang van het museum. De initiatiefnemers willen er snel aan de slag en denken dat er na de zomer minimaal tien speeltoestellen staan. ,,Dat is het begin’’, zegt Theo Weenink van Stichting Recreatie en Meer.

De speeltuin zou aanvankelijk tussen de afrit van de A73 bij Overloon en restaurant de Overbeek komen te liggen. Maar volgens Weenink bleek dat niet haalbaar, vooral omdat er door bestemmingsplanregels aan allerlei voorwaarden voldaan moest worden. De speeltuin zou daardoor te duur worden.

De speeltuin wil in fases groeien. Er komt in de toekomst een dierenwei en het is de bedoeling dat de speeltuin werk gaat bieden aan mensen met een beperking.

Joost Ariaans 04-04-17
 

Speeltuin timmert aan de weg

Speeltuin Overloon Brabants Beste bij Kern met Pit

OVERLOON – Stichting  Recreatie en Meer, die de speeltuin in Overloon heeft opgezet en runt, kan 2.500 euro op de bankrekening bijschrijven. De stichting deed mee aan de wedstrijd Kern met Pit van de KNHM Foundation,  waarbij lokale leefbaarheidsprojecten worden beoordeeld, en bleek Brabants beste. Genomineerde projecten uit Grave en Oploo visten achter het net.

De speeltuin bij Oorlogsmuseum Overloon timmert al langer aan de weg en blijft groeien. Recent werd nog een kabelbaan geplaatst. De speeltuin beoogt een plek te zijn voor’alle kinderen, dus ook kinderen met een handicap.

De stichting gaat nu door naar de finale. De winnaar van de Gouden Pit – de landelijke prijs – wordt bekendgemaakt tijdens het We doen het samen! Festival van KNHM Foundation op 28 maart in Amersfoort.

Joost Ariaans 
 

Speeltuin, historische boomgaard of authentieke boerderij: naar wie gaat de Gouden Pit?

OVERLOON/GRAVE/OPLOO – Drie projecten uit deze regio zijn aangemeld voor de titel Kern met Pit. Aan deze titel is een bedrag van 1.000 euro verbonden. Het gaat om initiatieven van inwoners van Grave, Oploo en Overloon.

De KNHM Foundation daagt bewonersgroepen uit hun droom voor de buurt binnen een jaar waar te maken. Als dit is gelukt, maken ze kans op het predicaat Kern met Pit. Alle deelnemers dingen mee naar de titel trofeewinnaar en maken kans op de Gouden Pit en een extra prijs van 3000 euro.

In Overloon heeft de Stichting Recreatie en Meer, beter bekend als de mensen achter de Speeltuin Gewoon Buiten in Overloon zich aangemeld. ‘Onze speeltuin is het decor voor een inclusieve samenleving. Vele speeltoestellen zijn gericht op alle kinderen, zoals onze ouder-kindschommel, onze zandbak, onze picknicktafels, het podium, onze eyecatchers met een rolstoelvriendelijke valondergrond’, prijst de organisatie zichzelf aan.

Boomgaarden

In Grave wordt gewerkt aan het behoud van een aantal historische boomgaarden. De Stichting behoud en herstel historisch groen Grave hoopt mensen te interesseren voor dit doel en ze mee te laten werken aan het behoud en het herstel. Het gaat om zeer oude fruitrassen. De stichting heeft geen geld voor de aanschaf van materiaal of voor het organiseren van activiteiten.

‘In deze tijd van verstening van de leefomgeving is het belangrijk dat alles wat nog groen is en/of waar het groen kan worden teruggebracht, dit gebeurt, op een wijze waar burgers zich bij betrokken weten en zich ook verantwoordelijk voor voelen; niet alleen nu, maar ook op de langere termijn’, zo luidt de doelstelling van de stichting.

Langgevelboerderij

De Stichting Graancirkel Oploo wil een authentieke Brabantse langgevelboerderij bouwen. Die moet bij het openluchttheater De Speultuin in het Avonturenpark Oploo komen te staan. ‘Een parkboerderij ter bevordering van de leefbaarheid voor jong en oud’, meldt de stichting.

Op alle initiatieven kan gestemd worden, op de website kernmetpit.nl. Stemmen gaat per provincie en kan tot 8 januari. De winnaar van de Gouden Pit wordt bekendgemaakt tijdens het We doen het samen! Festival van KNHM Foundation op 28 maart in Amersfoort.

Herman Wissink  

https://www.gelderlander.nl/maasland/speeltuin-historische-boomgaard-of-authentieke-boerderij-naar-wie-gaat-de-gouden-pit~ae654b5e/

Kinderen gewaarschuwd voor ‘woning’ processierups in speeltuin Overloon

OVERLOON – Eikenprocessierupsen zitten momenteel overal in de regio, zo ook in de speeltuin in Overloon en een speelbosje in Cuijk. Contact met de haartjes van de processierups kan klachten veroorzaken als jeuk, bultjes en branderige ogen.

In Cuijk waarschuwde basisschool ’t Startblok vorige week al via een brief aan alle ouders om alert te zijn. De school ligt naast het speelbosje aan het Marius’ filosofenpad. In de bomen in dit bij wandelaars en kinderen populaire bosje wemelt het van de rupsen.

In Overloon zijn briefjes opgehangen met de mededeling ‘Ik woon in deze boom’. ,,Met daarbij de waarschuwing om niet in de buurt van die bomen te spelen’’, zegt Renuka van Gaal van de stichting die de speeltuin beheert. ,,We hebben tot 5 meter hoog de nesten weggebrand. Ze nog hoger verwijderen kost veel geld. Dat steken we liever in een rolstoelcarrousel in de speeltuin.’’

Redactie De Gelderlander 

https://www.gelderlander.nl/boxmeer/kinderen-gewaarschuwd-voor-woning-processierups-in-speeltuin-overloon~acaeea07/

Charly Lownoise opent speeltuin Gewoon Buiten in Overloon

OVERLOON – Onder grote belangstelling van vele ouders met hun kinderen is zaterdagochtend in Overloon de nieuwe buitenspeeltuin Gewoon Buiten geopend. Ramon Roelofs – beter bekend als dj Charly Lownoise – was speciaal hiervoor vanuit Den Haag naar Overloon gekomen.

Samen met initiatiefnemers Renuka van Gaal en Theo Weenink en burgemeester Karel van Soest verricht hij de officiële opening van de gratis speeltuin in de bossen van Oorlogsmuseum Overloon. „Een paradijsje”, aldus de dj met een hoorbaar Haags accent.

„Ik ben er stil van”, reageert Renuka van Gaal op de grote belangstelling voor de opening. „Kijk eens om jullie heen”, vraagt ze de bezoekers. „We zijn met zoveel soorten mensen. Valide en niet-valide, met en zonder een kleurtje. Allemaal samen, dat is wat we zo graag wilden bereiken.”

Kabelbaan

Tijden de ceremonie wordt er naar hartenlust gespeeld op de vele toestellen in het bos, speciaal ook bedoeld voor kinderen met een beperking. De speeltuin is echter nog niet klaar, melden Van Gaal en Weenink. Na de zomer gaan zij verder met fondsenwerving in de hoop ook snel de tweede fase aan speeltoestellen te kunnen realiseren. Voor de aanleg van onder meer een kabelbaan en fitnesstuin is nog zo’n 70.000 euro nodig. 

Lotte Martini  

https://www.gelderlander.nl/boxmeer/charly-lownoise-opent-speeltuin-gewoon-buiten-in-overloon~ad1a1a8c/

Speeltuin Gewoon Buiten wint 2.500 euro van Kern van Pit

OVERLOON | Speeltuin Gewoon Buiten heeft zich gekwalificeerd voor de landelijke finale van ‘Kern met Pit’ op 28 maart. De samenspeeltuin in Overloon kreeg de voorbije weken veel publieksstemmen en mag alvast 2.500 euro besteden aan verdere verbetering van de speeltuin.

“We hebben een enthousiaste groep leerlingen, leerkrachten en vrijwilligers die de samenspeeltuin wekelijks onderhouden”, verduidelijkt Renuka de Kunder van Speeltuin Gewoon Buiten, die onlangs werd uitgebreid met een nieuwe kabelbaan. Haar pitch tijdens de provinciale bijeenkomst in Veghel maakte zaterdag indruk. “Het mooie van jullie project is onder meer dat jullie kinderen met enige afstand tot de arbeidsmarkt kansen geven om ervaring op te doen én zichzelf te ontwikkelen. Daarnaast zorgen jullie voor interactie tussen juist deze kinderen en hen die op voorhand de neiging hebben juist afstand te bewaren.”
Als winnaar van de provincie Noord-Brabant krijgt Gewoon Buiten, ooit opgericht als speeltuin voor mindervaliden, alvast 2.500 euro. Dit bedrag wordt gebruikt voor het aanpassen van de paden. De winnaar van de landelijke finale wint nog eens 3.000 euro.

zo 19 jan 2020, 15:43

https://www.kliknieuws.nl/regio/maasdriehoek/161734/speeltuin-gewoon-buiten-wint-2-500-euro-van-kern-van-pit

Kern met Pit: Stemmen op speeltuin Gewoon Buiten

OVERLOON | Speeltuin Gewoon Buiten dingt mee naar de uitverkiezing tot ‘favoriete project’ in de provincie Noord-Brabant van Kern met Pit. Het project dat vóór 8 januari meeste stemmen binnenhaalt, wint 1.500 euro.

“Onze speeltuin is het decor voor een inclusieve samenleving. Vele speeltoestellen zijn gericht op alle kinderen, zoals onze ouder-kindschommel, onze zandbak, onze picknicktafels, het podium, onze eyecathers met een rolstoelvriendelijke valondergrond. Je kunt het niet bedenken of wij hebben eraan gedacht. Mensen met welke beperking dan ook, doen er bij ons toe”, verzekert Renuka van Gaal. Stemmen op Gewoon Buiten kan via www.kernmetpit.nl (in de categorie dagbesteding gehandicapten).

zo 15 dec 2019, 12:00

https://www.kliknieuws.nl/regio/maasdriehoek/160510/kern-met-pit-stemmen-op-speeltuin-gewoon-buiten

Samenspeeltuin Overloon vindt sponsors voor realisatie kabelbaan

OVERLOON | Samenspeeltuin Overloon heeft sponsors gevonden waarmee een kabelbaan kan worden gerealiseerd. Nadat eerder al een rolstoelcarrousel werd geplaatst, is door een bijdrage van Kiwanisclub Schieëpersland Venray, de Rabobank Land van Cuijk en Maasduinen en de NSGK-plusregeling inmiddels een kabelbaan met startplateau besteld.

“Het is gewoon gelukt”, glunderde voorzitter Renuka de Kunder van de Samenspeeltuin. “Ongeveer een maand geleden plaatsten we een oproep voor een sponsor. We hadden niet verwacht dat de Kiwanisclub zo snel zou reageren, zo enthousiast zou zijn en ons maar liefst een cheque van 3.334 euro cadeau zou doen. Zo gaaf dat we ondersteuning krijgen van deze serviceclub.”

Fitnesstuin
Nu de kabelbaan is aangevraagd staat de fitnesstuin op het programma, onder meer om ook tegemoet te komen aan een behoefte van onze senioren. “Verder willen we de speeltuin ook nog meer geschikt maken voor kinderen met een visuele beperking, hiervoor zijn al contacten gelegd. Sponsors blijven welkom”, vervolgt De Kunder.
Samenspeeltuin Overloon doet in 2020 ook mee aan de wedstrijd ‘Kern met Pit’ en hoopt dan via (online) stemmen een mooi geldbedrag op te halen.

ma 25 nov 2019, 19:05

https://www.kliknieuws.nl/regio/maasdriehoek/159700/samenspeeltuin-overloon-vindt-sponsors-voor-realisatie-kabelbaan-

Speeltuin Gewoon Buiten krijgt omgevingsvergunning

OVERLOON | Het jaar brengt nu al veel goeds voor Stichting Recreatie en Meer. Naast het bedrag van maar liefst € 115.000 wat de stichting al bij elkaar gesprokkeld heeft, kreeg de stichting op valentijnsdag de omgevingsvergunning. “

Op 14 februari kreeg Renuka van Gaal van Jeroen Verhoeven van Geling advies een leuke “valentijnpost”. Na een lange, intensieve zoektocht naar een geschikte locatie en nog een spannende afwikkeling met de vergunningsverlening, was dit de mooiste en meest bijzondere mijlpaal. Het is gelukt, we kunnen bijna aan de slag.

Jeroen Verhoeven van Geling Advies ondersteunt de Stichting al enkele jaren en heeft al veel voor de Stichting gedaan, zo ook de aanvraag voor de vergunning. Dat we de vergunning hebben gekregen, hebben we ook te danken aan Cindy Verwaaijen, landschapsontwerper. Zij heeft de afgelopen jaren verschillende ontwerpen gemaakt en zo ook het laatste ontwerp.

Cindy vond het leuk om veel tijd in ons project te steken, omdat het in de buurt is van waar zij vandaan komt. Ook danken wij Arcadis, Vivara en GH advocaten voor hun bijdrage.

Het project is ook deelnemer van de leefbaarheidswedstrijd Kern met Pit. Nu we eenmaal dit jaar eindelijk aan de slag kunnen, maken we ook kans op €1000 die we vrij mogen besteden. Hoe gaaf is dat?

Tot slot kreeg de Stichting op 15 februari te horen dat zij een bijdrage van €1000 krijgen van de sponsorcommissie van de Industriële Kring. Uiteraard hopen we dat nu andere mensen/organisaties en instellingen over durven te gaan tot sponsoring, want we zijn bijna bij het totaalbedrag, maar nog niet helemaal.

If you have discipline, drive and detemination. Nothing is impossible, zegt Renuka van Gaal.

Wij hopen dat we mensen kunnen inspireren om ook burgerinitiatieven op te starten. Het geeft zoveel voldoening.

Voor meer informatie over de Stichting Recreatie en Meer kijk op www.speeltuinboxmeer.nl

ma 19 feb 2018, 10:45

https://www.kliknieuws.nl/regio/maasdriehoek/132406/speeltuin-gewoon-buiten-krijgt-omgevingsvergunning

Speeltuin Gewoon Buiten in Overloon geopend

OVERLOON | Na ruim drie jaar zwoegen is het zaterdag 14 juli eindelijk zover! Dan wordt de speeltuin Gewoon Buiten in het Museumpark in Overloon feestelijk geopend. “We hebben in het hele traject wel eens gedacht om het bijltje erbij neer te gooien, maar gelukkig hebben we dat niet gedaan. Het Land van Cuijk is een parel rijker!”, vertellen initiatiefnemers Renuka en Harald van Gaal trots.

 

Door: Aileen van Tilburg

De speeltuin is gratis toegankelijk en ook geschikt voor kinderen in een rolstoel. Daarmee gaat een langgekoesterde wens van Renuka in vervulling. “Ik wilde graag een gratis plek creëren waar iedereen welkom is; een plek waar kinderen samen spelen en het individualisme even naar de achtergrond verdwijnt.” Samen met haar twee kinderen ging ze regelmatig naar gratis buitenspeeltuinen in de regio. “Ik verbaasde mij erover dat er niet zoiets was in het Land van Cuijk.” De plannen werden enthousiast ontvangen, maar toch ging de realisatie van de speeltuin niet zonder slag of stoot. “We hebben 24 locaties in Boxmeer onder de loep genomen, maar geen enkele locatie was geschikt”, vertelt Harald. In februari van dit jaar was de kogel door de kerk en werd de vergunning voor de huidige locatie in Overloon verstrekt. “Toen is alles heel snel gegaan”, licht Renuka toe. “Ik ben heel trots op wat we hebben bereikt. Mijn kinderen zeiden laatst: “Mama, we hebben van jou geleerd dat als je iets wil, dat je je erin moet vastbijten. Dat vond ik heel bijzonder.”

Inmiddels staan er diverse speeltoestellen op het terrein. Van een groot touwenklimrek, tot een blotenvoetenpad, schommels, een klimtoren, maar ook een zandbak geschikt voor kinderen in een rolstoel. Daarnaast is er een unieke ouder-kindschommel, geschikt voor kinderen vanaf één jaar. “Het is de enige in het Land van Cuijk”, weet het stel. De speeltuin is veelzijdig, maar als het aan Harald en Renuka ligt, nog lang niet af. “Dit is pas fase 1”, glimlacht Harald. “In fase twee willen we graag nog een kabelbaan maken, een fitnesstuin en wellicht wat leuks met rotsen en water.” En ook voor fase drie barst het duo van de plannen: “Een kinderboerderij wellicht?”, zegt Renuka.

Tijdens de opening op zaterdag 14 juli is iedereen van harte welkom om te komen kijken én spelen. “We hopen op een hele grote opkomst!”, aldus Renuka. Om 10.30 uur wordt speeltuin Gewoon Buiten geopend. Daarna zijn er de hele dag festiviteiten. Kinderen kunnen geschminkt worden en meedoen met een ballonnenwedstrijd. Voor de ouders is er muziek van DJ Charlie Lownoise en DJ Chriss Odd. De speeltuin is daarna altijd gratis toegankelijk via de ingang van het park tussen 10.00 en 18.00 uur.

Aileen van Tilburg di 10 jul 2018, 8:39

https://www.kliknieuws.nl/regio/maasdriehoek/138992/speeltuin-gewoon-buiten-in-overloon-geopend-

Ga naar de inhoud